TVÄTTRÅD

Vad gör man med bajset?

Det som kan verka läskigast med tygblöjor och kanske den enda nackdelen är att de ska tvättas. Hur gör man då på bäst sätt? Och framför allt, vad gör man med bajset? Jo bajset hamnar där det ska vara, i toaletten. Du tippar helt enkelt ner innehållet i toaletten och om det behövs kan man spola av den över toaletten med en dusch eller förlängd kran. Har du ingen dusch eller kran i närheten av toaletten kan man lägga blöjan i en hink som man tar med till duschen, spolar av blöjan och sen häller man ut innehållet i toaletten. Innan du sköljer ur en pocketblöja är det bra att ta ut inlägget först. 

Då amningsbajs är vattenlösligt så kan de tvättas direkt utan att sköljas av.
Bästa fläckborttagningen på amningsbajs och andra fläckar är solen. Efter några timmar i solen är insidan krispigt vit igen. Har man inte tillgång till solen kan galltvål eller liknande fungera.

Många upplever det som mindre trevligt att hantera en bajsblöja men jag tycker att allt bajs är mindre trevligt, oavsett om det är i en engångs/tygblöja, på kläderna eller under själva bytet. Man kommer helt enkelt inte undan det eftersom bebisar och barn bajsar vilken blöja man än väljer att använda. 

 

Tvättrutiner

Jag personligen upplever att bäst tvättresultat får man genom att först köra ett sköljprogram utan tvättmedel. Har man inget sköljprogram kan man ta ett snabbprogram på 30°C.
Då försvinner den värsta smutsen innan man startar sitt huvudprogram. Sedan använder du ett program på 60°C, gärna ett långt program. Använd helst inte eco program då de oftast använder mindre vatten och det är viktigt att blöjorna blir ordentligt rena eftersom rester av smuts och tvättmedel kan irritera barnets hud. Jag brukar välja en extra sköljning på huvudprogrammet.

Använd parfymfritt tvättmedel, gärna pulver och miljömärkt. Använd inte sköljmedel då det förstör absorptionen på inläggen.

Glöm inte att ta ut inlägget ur pocketblöjan innan den tvättas. Är blöjan uppknäppt med storleksknappar kan de vara kvar även i tvätt. Så slipper man knäppa upp och knäppa om dom på höjden. 

 

Torkning

Bäst för miljön är att hängtorka blöjorna. Jag brukar använda en torkspindel till pocketblöjorna, jag upplever att det tar minst plast så. Eftersom inläggen är gjorda av flera lager absorberande material kan de ta lång tid på sig att torka. Behöver man inläggen torra snabbt eller inte har plats att hängtorka så kan man torktumla inläggen. Man ska INTE torktumla pocketskalen då det sliter på PUL tyget och resårerna, men eftersom de torkar så snabbt ändå så finns knappt behovet.

Förvaring av smutsiga blöjor

Det finns två sätt att förvara smutsiga blöjor. Antingen hänger man dom på tork och förvarar dom torrt. Jag har en krok med en torkspindel under bänkskivan där skötbädden är. Jag tar ut inlägget först och hänger upp båda delarna. När något är torrt knäpper jag loss den ner i en stor lövkorg som står under. En lövkorg eller liknande är bra då den har många hål så luften får cirkulera. Har man läst så här långt kanske man funderar på om det inte luktar illa om man har smutsiga blöjor hängandes i badrummet? Det enkla svaret är att det nästan aldrig luktar, ibland kan nattblöjorna lukta lite mer. Upplever man att det luktar kan man slänga in alla smutsiga blöjor i maskinen och köra ett snabbprogram utan tvättmedel, och sedan hänga upp dom igen i väntan på tvätt.

Det andra sättet är att förvara allt smutsigt i en PUL-påse, en påse gjort i samma material som pocketblöjorna. Eftersom det är tyg som andas blir det inte instängt för blöjorna. När påsen är full och du ska tvätta så tippar/puttar du ut allt innehåll och tvättar påsen tillsammans med blöjorna. Det här alternativet kan vara bäst om man inte har tillgång till egen tvättmaskin. Då tar man bara med sig påsarna till tvättstugan och tvättar blöjorna som vanligt. Det är även ett bra alternativ om man inte har plats att hänga smutsiga blöjor på tork.
Vid förvaring i PUL-påse försvinner all lukt så länge påsen är stängd. Det luktar bara när man ska tippa ut den i maskinen.
Våra PUL påsar hittar du HÄR.

Om man förvarar blöjorna torrt kan man vänta upp till 5-6 dagar innan man behöver tvätta. Vid förvaring i PUL-påse kan man vänta upp till 3 dagar innan tvätt.

Undvik att förvara blöjorna i tätt slutna lösningar som i en plastpåse eller en hink utan hål med lock.  Blöjorna behöver cirkulerande luft. Förvara dom inte heller i vatten då de kan få orenheter att gro.

Hör gärna av dig om du har fler frågor om tvätt och hantering.

Hög kvalité

Tillverkat av noga utvalt material.

Gratis frakt

Över 1000 kr i Sverige.

För ditt barn

För en hållbar framtid.

Baby Valeris Tygblöjor

Lätta att använda, tvätta och återanvända

Varukorg