Fördelar med tygblöjor

8 anledningar att välja tygblöjor. 


Bra för miljön
.
Ett barn använder ca
4 500 – 7 500 blöjor under sin blöjperiod beroende på hur många byten/dag och när barnet blir blöjfritt. Om man räknar på att ett blöjpaket innehåller 50 stycken blir det totalt 90-150 paket blöjor för ett barn. Föreställ dig att du köper hem alla blöjpaketen vid ett och samma tillfälle, då skulle de ta upp ett helt rum i din bostad. Den högen slängs sedan i soporna tillsammans med sitt blöta innehåll. Om du använder tygblöjor kan du ha 25 stycken för en hel blöjperiod, sedan kan man spara dom till framtida syskon eller sälja dom. 

Det är inte bara blöjorna som gör skillnad. Kanske har man bytt ut våtservetter mot tvättlappar i tyg som man tvättar tillsammans med blöjorna. Användningen av plastpåsar minskar då man inte behöver slänga varje bajsblöja i separat liten plastpåse som många föredrar vid användning av engångsblöjor.
Många upplever också att när man börjat använda tygblöjor så tänker man igenom fler av sina inköp och sin konsumtion. Kanske börjar man använda tvättlappar istället för hushållspapper vid spill eller schampokaka istället för schampo i plastflaskor. Om en familj byter ut fler saker mot flergångsprodukter och lever med ett större zero waste tänk än innan blir det en stor skillnad i slutändan.  


Positivt för privatekonomin.

Om man räknar vidare på att ett barn använder ca 4 500 – 7 500 blöjor och att en blöja snittar på 2.5 kr styck. Då landar man på ca 11 250 kr – 18 750 kr/barn.
Om du använder tygblöjor klarar man sig på 25 stycken för en hel blöjperiod. Köper du 25 st pockets med inlägg av oss blir det på ca 7 500 kr. Blöjorna kan man sedan spara till framtida syskon eller sälja dom. Då blir kostnaden för eventuella syskon enbart kostnaden för själva tvätten (el och vatten). Väljer du att sälja blöjorna i andra hand kan man få tillbaka en del av pengarna man lagt ner samt att man främjar den cirkulära ekonomin.
Räknar man med kostnaden för minskad sophämtning och inköp av våtservetter och plastpåsar blir skillnaden ännu större. 


Fördelar för barnens hud.

Engångsblöjor innehåller kemikalier som kan göra att de små liven får röda rumpor och irriterad hud. Av egen erfarenhet har jag märkt att mina barn aldrig haft de besvären när vi använder tygblöjor. Engångsblöjor har inte heller samma andningsförmåga som blöjor med PUL, som har många små små hål som gör att tyget andas.

Mindre sopor.
För er som har egen sophämtning kan skillnaden bli väldigt stor. I vår familj källsorterar vi allt som går och sorterar maten till kompost. Det som blir kvar är hushållssoporna och vi fyller inte ens 1 påse i veckan. Använder man engångsblöjor blir soppåsen snabbt full.

Minimal risk med “ryggbajs”.
Om man är bekant med begreppet ryggbajs kan man hålla med om att det är inget att föredra. Det handlar om att resåren i ryggen på engångsblöjor inte alltid håller tillbaka bajset så det åker upp på ryggen på barnet. Tygblöjor har bättre resår i ryggen vilket gör att de är bättre på att hålla tätt vid sådana explosioner. Jag har själv varit med om blöjbyten som hade slutat i katastrof om det inte funnits bra ryggresår. 


Du har alltid blöjor hemma.
Det kan låta simpelt men det är fantastiskt skönt att inte behöva åka/gå till affären bara för att blöjorna håller på att ta slut. Tänk om man måste ge sig ut till affären en mörk snöig vinterdag när man bara vill vara hemma och mysa.


Barnet kan bli blöjfri tidigare.
Det har gjorts kopplingar att användningen av tygblöjor kan göra att barnet blir blöjfri tidigare. Det tros bero på att dagens engångsblöjor är så otroligt bra på att absorbera stora mängder kiss utan att barnet blir obekvämt eller känner sig blöt. Den torra känslan gör att barn då i vissa fall inte kan associera att man blir blöt när man kissar. Det blir då så bekvämt och enkelt så det inte är motiverande att sluta med blöja. 


De är otroligt fina att titta på.
För många kan den här anledningen vara den största motiveringen till användandet av tygblöjor. De är helt enkelt fantastiskt fina både på barnet och i blöjlådan. Sedan när man märker alla andra fördelar kan det till och med bli till en hobby att hitta tygblöjor med fina prints som passar ens stil. 

Hög kvalité

Tillverkat av noga utvalt material.

Gratis frakt

Över 1000 kr i Sverige.

För ditt barn

För en hållbar framtid.

Baby Valeris Tygblöjor

Lätta att använda, tvätta och återanvända

Varukorg